zaterdag 10 mei 2014

Stap voor stap

Bij het gebruik van picto kaartjes geldt eigenlijk altijd, gewoon proberen.
Pak 1 probleem tegelijk aan , zeker in het begin om zo te kijken wat werkt voor jou en je kind.
In het begin gebruikte ik picto's die ingekleurd waren later toen dat niet meer zo stoer was natuurlijk , zwart wit plaatjes, smileys en daarna zelfs streepjes poppetjes.
Altijd met een woord erbij.
Vergeet vooral niet om ervoor te zorgen dat je je zelf niet meer gaat herhalen , vertel wat de bedoeling is hoe het werkt en vraag je kind ook naar zijn/ haar mening.
Direkt daarna alleen maar naar het kaartje wijzen als je wilt dat je kind zich bv aan gaat kleden, tja soms hangen er dan kaartjes op veel verschillende plekken , maar de sfeer in huis word er een stuk gezelliger van.

Kun je alles oplossen met picto kaartjes? Nee ik denk het niet, maar wel veel !
Tot nu toe is het bij ons nog steeds niet gelukt het gamen zonder onze input in goede banen te leiden, inmiddels is onze zoon 14 jaar en natuurlijk lekker aan het puberen...tja nu lukt het helemaal niet..

Waar hebben wij de kaartjes voor gebruikt?
Aankleden, inzicht in ochtend ritueel, tas inpakken voor school, tas uit pakken na school, gym kleding in de was na school, schoenen netjes onder de kapstok, tafel dekken, jas op de kapstok, driftbuien onder controle krijgen....etc..

De laatste was erg lastig, we hebben stickers geprobeerd, kadootjes, complimentjes, prive tijd met papa of mama, iets leuks doen....het hielp allemaal niks, en als het hielp was het zo weer terug.
Een picto? tja hoe doe je dat dan....want waar hang je zo een kaartje heen?

Hoe ging zo'n driftbui: kinderen lekker aan het spelen, in dit geval het zusje en de broer krijgen ruzie..wie in welk geval dan ook gelijk heeft doet er niet zo toe. Het eindigd met slaan en niet even een mepje nee een regelrechte driftbui met erop springen en slaan.
In dit geval krijgt degene die de driftbui krijgt dan ook de schuld want slaan doe je niet , nooit!
Toch heb ik een kaartje gemaakt.
Aan mijn zoon uitgelegd wat we gingen doen als ik hoor dat er ruzie ontstaat haal ik hem uit de situatie en zet ik hem bij de keukendeur waar ik het kaartje plak.
Samen kijken we naar het kaartje en lopen we het stap voor stap door, ik ben boos!
Eerst rustig ademhalen, dan denk na: waarom ben ik boos wat gebeurd er? was iets niet eerlijk ? deed jij iets? of deed je zusje dat?
Wat kun je nu zeggen? ik vond het niet leuk, je deed me pijn, jij kiest aldoor...etc.
Dit probeer je rustig over te brengen....


Ik heb die van ons niet meer, maar zo ongeveer heb ik hem gemaakt.
Ik had er ook nog een met een voorbeeld hoe het normaal gaat...ruzie..ik word boos..ik sla/schop..ik krijg straf.(ook al was je terecht boos want slaan doen we niet. PUNT)

Daar gingen we dan aan de slag, soms was ik net te laat, maar gingen we toch bij het kaartje staan om te zien hoe we het beter konden oplossen.
Het duurde zo ongeveer een aantal keren en de driftbuien waren over, jaren werk vergeefs werk in no time opgelost met picto's.
Hij heeft de tools gekregen om om te gaan met die enorme stress die vrijkomt als het niet gaat zoals hij wil.
En hij merkt dat het niet altijd zijn schuld is als iets niet goed gaat zusjes kunnen je behoorlijk uit de tent lokken...hij kreeg een enorme boost met zelfvertrouwen.
Hij was en is er nog steeds zo trots op dat het ons is gelukt, hij heeft het er nog steeds over, weet je nog van die drift buien mam?

Voor ons waren picto's werkelijk een uitkomst, niet alleen om onze zoon iets te leren maar ook voor mijzelf, zodat ik niet vergat waar we mee bezig waren , oh ja mijn geheugen steuntje...zodat ik ook consequent kon blijven en altijd op dezelfde manier hulp aanbied..
Ik probeer altijd voor ogen te houden wat kan ik anders doen, niet hij kan het niet of wil het niet..





Geen opmerkingen:

Een reactie posten